Szkoła Podstawowa nr 10
im. Mikołaja Reja w Piotrkowie Trybunalskim

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 9 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 9 =
1211
- w naszej szkole
 

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
 
       Tego dnia uczniowie klas 1-3 mieli okazję do zastanowienia się nad tym, jak ważne jest dbanie o zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat!
         Dzieci uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, na których pod okiem nauczycieli oraz zaproszonych gości przygotowywały zdrowe przekąski: kulki mocy, sałatki, smoothie i kolorowe kanapki, które później mogli wspólnie degustować.
         Uczniowie dowiedzieli się, jak ważne jest odpowiednie bilansowanie diety, włączanie do posiłków warzyw i owoców, a także unikanie nadmiaru cukru i przetworzonej żywności.
 
         W ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia i Gotowania odbyły się konkursy dla naszych najmłodszych uczniów:
 
Klasy 1 wzięły udział w konkursie plastycznym "Mój ulubiony owoc/warzywo"
I miejsce Zofia Henc kl.1a
II miejsce Laura Sianos kl.1c
III miejsce Julek Ludwig kl. 1b
 
Klasy 2 wzięły udział w konkursie plastycznym "Talerz Zdrowego Żywienia"
I miejsce Aleksandra Pawlak kl. 2c
II miejsce Julia Kowalska kl. 2b
III miejsce Karolina Cimer kl.2a
 
Klasy 3 wzięły udział w konkursie kulinarnym "Wesołe kanapki"
I miejsce Nadia Djidieh kl.3a
II miejsce Weronika Łaszek kl.3b
III miejsce Adrianna Gemel kl.3c
 
         Obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by przypomnieć sobie, że zdrowe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na koncentrację, energię oraz samopoczucie dzieci, dlatego cieszymy się, że mogliśmy wspólnie celebrować ten dzień.
 
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i wspólną zabawę!
 
Dziękujemy organizatorom:
Pani Małgorzacie Gałeckiej
Pani Edycie Stefańskiej
powrót