![1711379848346](https://sp10.piotrkow.pl/content/photos/malutkie-miniatury/1711379848346-1711397797.jpg)
25 marca
Dziś, 25 marca, przypada Międzynarodowy Dzień Gofra.
Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii. Mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć...
![](/content/artykuly/images/111222333.jpg)
Historię gofra oraz wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania poznała klasa 1c.
Dzieci, pod czujnym okiem Wychowawczyni, Emilii Jarockiej, utrwaliły zasady kulturalnego zachowania się przy stole, a także bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego.
Następnie zabrały się do przygotowywania tych pysznych smakołyków. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, odmierzali produkty, przygotowywali i ważyli składniki oraz odczytywali wskazania wagi.
Najatrakcyjniejszym punktem zajęć była degustacja gofrów. Wychowankowie zajadali się goframi z bitą śmietaną i owocami, dżemem oraz z cukrem pudrem.
Następnie zabrały się do przygotowywania tych pysznych smakołyków. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, odmierzali produkty, przygotowywali i ważyli składniki oraz odczytywali wskazania wagi.
Najatrakcyjniejszym punktem zajęć była degustacja gofrów. Wychowankowie zajadali się goframi z bitą śmietaną i owocami, dżemem oraz z cukrem pudrem.
![](/content/artykuly/images/222111(1).jpg)
Gofry smakowały wyśmienicie! 😊
A w szkole cały dzień pachniało goframi...
Było naprawdę smacznie i przyjemnie!
A w szkole cały dzień pachniało goframi...
Było naprawdę smacznie i przyjemnie!