- w klasie 2b
16 grudnia uczniowie klasy 2 b obchodzili Międzynarodowy Dzień Herbaty.
Na początku dzieci poznały historię herbaty oraz różne sposoby jej parzenia i picia w różnych krajach świata. Dowiedzieli się, iż herbata to nie tylko pyszny napój, ale również źródło wielu cennych dla zdrowia składników. Zawiera ona m.in. polifenole, które działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ma również właściwości wspomagające trawienie, wzmacniające układ odpornościowy i regulujące ciśnienie krwi.
Uczniowie chętnie wymieniali znane przez nich samych rodzaje herbat takie jak: czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, oolong, pu-erh, owocowa.
Podsumowaniem interesującej i radosnej rozmowy między uczniami było wspólne wypicie herbatki z przyniesionych do szkoły, ulubionych kubeczków oraz zjedzenie smacznych herbatniczków.
To był wspaniały dzień, który nie tylko przybliżył dzieciom kulturę herbaty, ale też nauczył wspólnego celebrowania małych przyjemności.
Na początku dzieci poznały historię herbaty oraz różne sposoby jej parzenia i picia w różnych krajach świata. Dowiedzieli się, iż herbata to nie tylko pyszny napój, ale również źródło wielu cennych dla zdrowia składników. Zawiera ona m.in. polifenole, które działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ma również właściwości wspomagające trawienie, wzmacniające układ odpornościowy i regulujące ciśnienie krwi.
Uczniowie chętnie wymieniali znane przez nich samych rodzaje herbat takie jak: czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, oolong, pu-erh, owocowa.
Podsumowaniem interesującej i radosnej rozmowy między uczniami było wspólne wypicie herbatki z przyniesionych do szkoły, ulubionych kubeczków oraz zjedzenie smacznych herbatniczków.
To był wspaniały dzień, który nie tylko przybliżył dzieciom kulturę herbaty, ale też nauczył wspólnego celebrowania małych przyjemności.